Стартапи

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку СНД, була заснована у 2013 році, інвестиційний потенціал — понад $100 млн.

CIG R&D LAB — освітньо-стипендіальна програма Chernovetskyi Investment Group, метою якої є мотивація студентів, аспірантів, молодих вчених вищих навчальних закладів до проведення розробок, навичок комерціалізації ідей, вироблення механізмів реалізації інноваційних проектів.

На відміну від типових венчурних фондів на ринку, основним показником ефективності яких є кількість інвестицій, CIG зосереджені на якості кожної інвестиції. CIG інвестує не чужі, а власні гроші, та лише тоді, коли повністю впевнені у перспективності проєкту.

Місія CIG — створити нову якість життя для майбутніх поколінь, реалізуючи найбільш передові інвестиційні проєкти.

Мета CIG — стати провідною інвестиційною компанією, розвиваючи економіку окремих регіонів та країни загалом.

Проект CIG R&D Lab реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписаний у серпні 2018 року.

Мета співпраці НТУ «ХПІ» та CIG — створення механізму мотивації студентів, аспірантів, молодих вчених університету до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів.

З боку CIG Меморандум підписав її керуючий партнер Володимир Кривко, а з боку вишу — ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Учасниками заходу також були представники «ХПІ»: проректори Андрій Марченко та Руслан Мигущенко, завідувач науково-дослідною частиною Георгій Лісачук, його заступник Руслан Кривобок, вчений секретар університету Олександр Заковоротний.

Меморандум передбачає, що Chernovetskyi Investment Group почне програму стипендій та менторської підтримки для винахідників і вчених ХПІ, які пройдуть відбіркову комісію. У свою чергу НТУ «ХПІ» повинен забезпечувати адміністративну, методологічну реалізацію проекту в університеті; створити комісію (з включенням представників CIG) для відбору проектів; здійснювати підготовку необхідної документації для виплат стипендій від CIG учасникам, а також звітувати про стадії реалізації проектів учасників. Після цього відбудеться фінальний відбір серед учасників. Переможець отримає інвестиції для розвитку проекту.

Учасники програми CIG стали молоді вчені та студенти Політеху, презентували експертам — представникам НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group (CIG) напрацювання своїх стартапів.

За підсумками першого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab від Chernovetskyi Investment Group (CIG) переможцями від НТУ «ХПІ» стали такі стартап-проекти такі, як «Інноваційний проект: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» та «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектору».

Лідери другого сезонучат-бот психолог із штучним інтелектом «Elomia» та проект «Space Ceramic» — технологія виробництва елітної лицьової цегли та керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям.

Переможці третього сезонубездротова технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами «WeLight» та генератор озону для знезараження поверхонь та об’єктів «Opty team».

Серед кращих четвертого сезону: TER-SAS — розробка, яка вирішує проблему з утилізацією стоків, що містять сульфатну кислоту; Pretty Ukraine — мобільний додаток для дітей про історію України з елементами гейміфікації; HuGP — технологія, яка допоможе перейти з неекологічних полімерних пакувальних матеріалів на екологічно безпечні.

Кращі стартапи п’ятого сезону CIG R&D LAB:

  • сервіс, що дозволяє відстежувати термін придатності продуктів і готових страв у холодильнику;
  • гідрогелевіпатчі для введення ліків в організм людини – переможець сезону;
  • система «розумний дім» з новою системою шифрування.

У шостому сезоні програми CIG R&D LAB стипендіатами стали три команди із найкращими ідеями:

BrownC-Rec – метод рекультивації ґрунтів, забруднених внаслідок військових дій важкими металами та радіонуклідами.

MineGuard – передова система розпізнавання мін, що вирішує критично важливу проблему виявлення вибухових пристроїв на деокупованих територіях. Комплексна система обробляє дані з трьох джерел: тепловізора, звичайної фотокамери та феромагнітного детектора.

Prominchik – високомобільна фотоелектрична система енергозабезпечення в умовах надзвичайної ситуації.

Слід зазначити, що в саме в цьому навчальному році на конкурс CIG від ХПІ була подана рекордна кількість стартапів – 47 робіт.

Scroll to Top